Lippajärveläiset ry Viherlaakson kirjastosta

23.11.2020

Arvoisat Espoon kulttuurilautakunnan jäsenet ja kulttuurijohtaja!

OIette tekemässä tiistaina 17.11 tärkeän päätöksen Viherlaakson kirjaston kohtalosta. Me lähiseudun asukkaat olemme huolestuneina seuranneet Viherlaakson terveysasemaa ja kirjastoa koskevia purkamissuunnitelmia. Tieto kirjaston purkamisesta tuli varsinaisena shokkina. Vuonna 1970 valmistunut, Viherlaakson keskustan ominaislaatua edustava kaunis julkinen rakennus aiotaan siis purkaa jo ensi vuoden alkupuolella ja kirjastotoiminnot siirtää kirjastobussiin. Kirjastorakennus edustaa tyyliltään ainutlaatuista suomalaista esikaupunkialueiden rakennusarkkitehtuuria 70-luvulta. Ei ole monta vuotta siitä kun meitä asukasaktiiveja informoitiin Viherlaaksion kirjaston muttamisesta eräänlaiseksi kodin olohuoneen jatkeeksi. Espoon kulttuurijohtaja kävi pitämässä esitelmän kirjaston tärkeydestä asuinalueen elinvoimaisuuden ylläpitäjänä jne.. Miksi kaupunki osoittaa nyt tällaista kulttuurivihamielisyyttä ja kohdistaa toimensa erityisesti niihin ihmisiin, jotka tämänkaltaista toimintaa eniten tarvitsevat. Vähävaraiset perheet ja erityisesti lapset kärsivät aktiivisen Viherlaakson kirjaston toiminnan rajusta alasajosta.

Olemme erittäin huolissamme yleisestä lähipalveluiden alasajosta Ne ovat ennaltaehkäisevää palvelua ja tukevat ihmisten hyvinvointia varsinkin nyt kun keskustelu nuorison rikoksista käy kuumana. Mielestämme Viherlaaksolaisten Facebook-ryhmässä oli Irina Javnen hyvä kirjoitus.
"Haluamme saattaa tiedoksi, että pienen kirjaston lakkauttaminen edistää alueen syrjäytymistä ja Espoon eri alueiden eriarvoistumiskehitystä.
Alueelle suunnitellut kirjastobussin palvelut eivät mitenkään korvaa kirjastoa tilana, eivätkä erityisesti omatoimiaukioloaikojen tarjoamaa vapautta käyttää palvelua itselleen sopivaan aikaan. "
Tällä hetkellä kirjasto on pienten alueiden sydän, kohtaamispaikka, jonne pääsee vapaasti aina klo 22 asti. Kyse ei  ole pelkästään kirjojen lainaamisesta jonka kirjastoauto voi korvata, vaan paljon isommasta.

Haluaisimme kiinnittää huomiota myös rakennuksen väitettyihin sisäilmaongelmiin. Niitä kerrotaan kartoitetun pari vuotta sitten mutta pyytäisimme päättäjiä vielä harkitsemaan tämän arvokkaan rakennuksen säilyttämistä sillä maassamme niin sanottujen sisäilmaongelmien takia on tehty myös turhia purkamispäätöksiä. Viimeksi 16.11 Helsingin Sanomat kiinnitti huomiota varsin leväperäisin perustein tehtyihin purkamispäätöksiin. Esimerkiksi Ruotsissa ja Britanniassa kehnon sisäilman takia sairastumisia ei ole juuri ilmennyt eikä julkisten rakennusten purkuun ole ryhdytty.

Runsasta 4000:tta asukasta edustava kaupunginosayhdistys Lippajärveläiset ry vastustaa Viherlaakson kirjaston purkua ja pitää sitä elintärkeää kulttuurilaitosta loukkaavana tekona. Vaadimme siis, että kaupunki edelleen etsii keinoja rakennuksen pelastamiseksi tai löytää korvaavat tilat.

24.09.2021Asukastoiminta virkistyy
24.05.2021Rantatalkoot
05.01.2021Kannanotto uuteen liittymään
23.11.2020Lippajärveläiset ry Viherlaakson kirjastosta
22.09.2020Jättimäinen datakeskus
16.08.2020Espoopäivänä la 29.8. Siivouspäivän kirppis ja lyhtyjen tekemistä
07.06.2019Uimaranta
05.06.2019Yölaulajaretki
05.02.2019Perinteinen Laskiaisnuotio su 3.3.2019 klo 12-14
14.08.2019Espoo-päivän tapahtuma Eloyön valot Lippajärvellä la 31.8. klo 18-22

Siirry arkistoon »